Ryż z cynamonem

Przepis dodany przez: Jacek

Data opublikowania:


kategorie dania z ryżem



Składniki:

  • cukier 25 dag
  • mąka ryżowa 1 łyżka
  • mleko 1l
  • torebka cukru waniliowego 1/2 szt.
  • ryż 10 dag
  • cynamon
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ryż umyć, zalać wodą, gotować przez ok. 10 minut, następnie odcedzić. Wlać mleko, dodać cukier i szczyptę soli.

Gotować do momentu zmięknięcia ryżu. Mąkę połączyć z niewielką ilością wody, dodać do ryżu. Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodać do smaku cukier waniliowy.

Przełożyć do naczynia, ostudzić. Rozłożyć ryż na talerzach, z wierzchu posypać cynamonem.

Ryż z cynamonem
2



Zobacz również: