Naleśniki z dżemem

Przepis dodany przez: Ania

Data opublikowania:


kategorie dania mączne



Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • olej
  • dżem

Sposób przygotowania:

Do miski dodajemy jajka, mleko i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. Dodatkowo możemy zpienić ciastko przy pomocy trzepaczki. Dzięki temu naleśniki wyjdą bardziej puszyste. Na patelni rozgrzewamy olej. Rozlewamy jedną, pełną chochlę ciasta. Ilość ciasta na jeden naleśnik zależy od wielkości patelni i wielkości chochli. Ja użyłam patelni 26 cm. Każdy naleśnik równomiernie podsmażamy z każdej strony. Według pewnego powiedzenia z naleśnikami jest jak z małżeństwem - pierwszy może nie wyjść. Wszystko zależy od stopnia rozgrzania oleju na patelni. Każdy naleśnik smarujemy po jednej stronie dżemem, a następnie zwijamy w rulon. Zamiast dżemu można użyć śmietany z cukrem. Z podanych proporcji wyjdzie około 10 naleśników.

Naleśniki z dżemem
1



Zobacz również: