Kotlety mielone

Przepis dodany przez: Ania

Data opublikowania:


kategorie dania mięsne



Kotlety mielone kojarzą mi się z dzieciństwem i co niedzielnym obiadem u babci. Podawała je wtedy razem z ziemniakami i mizerią. Mojemu synkowi także przypadły do gustu, bo zniknęły już następnego dnia po ich przyrządzeniu.


Składniki:

  • 1 jajko
  • 250g mięsa mielonego
  • 1/2 łyżki solu
  • 1/4 łyżki pieprzu
  • pół cebuli
  • 1 czerstwa kromka chleba
  • bułka tarta do obtoczenia i zagęszczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kromkę chleba namaczamy przez 15 minut w mleku. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski dodajemy jajko, pokrojoną cebulę, mięso mielone, namoczoną kromkę chleba, sól oraz pierz. Wszystko dokładnie mieszamy ręką do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Jeśli masa jest za rzadka, możemy ją zagęścić bułką tartą, a jeśli za gęsta to rozrzedzić dodając odrobinę niegazowanej wody. Z powstałej masy formułujemy w ręku kulki, które następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie ostrożnie układamy na nim kotlety. Obsmażamy każdy kotlet dokładnie z obu stron. Ja robiłam to na małym ogniu przez 15-20 minut. Dodatkowo można wrzucić kotlety do rozgrzanego piekarnika na 15 min.

Kotlety mielone
2



Zobacz również: