Keks

Przepis dodany przez: Ania

Data opublikowania:


kategorie ciasta



Składniki:

  • 5 jaj
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżeczek soku z cytryny
  • 15-20 dag bakalii i owoców kandyzowanych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju
  • masło
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy i ubijamy wszystko na białą, puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do otrzymanej masy. Wszystko ponownie miksujemy. Cały czas miksując dodajemy po łyżce oleju. Na końcu dodajemy sok z cytryny i pokrojone bakalie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do tortownicy i wrzucamy do piekarnika na 45 minut.

Keks
1



Zobacz również: