Karkówka w sosie pieczeniowym

Przepis dodany przez: Garnkowe fanaberie

Data opublikowania:


kategorie dania mięsne



Całkiem inny smak gdy pieczemy karkówkę w porcjach.
Bardziej soczysta, krucha, delikatna..
Idealnie współgra z sosem pieczeniowym; w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity.


Składniki:

  • opcjonalnie : sól, pieprz, majeranek
  • papryka czerwona słodka
  • czosnek 6-7 ząbków
  • mała cebula
  • olej
  • 1kg całej karkówki
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Karkówkę natrzec olejem, przyprawami, pokrononym czosnkiemi cebulą - odstawić na 3 godziny do lodówki, szczelnie zamkniętą.

Z karkówki usunac czosnek i cebulę, włożyć na rozgrzany tłuszcz i umiec do zrumienienia skórki. Po upieczeniu podlewać od czasu do czasu wodą i dusic pod przykryciem.
Do duszonek karkówki dodać garśc suszonych grzybów. Dusić około godziny.

Karkówkę wyjąć na osobny talerz i pokroić w plastry.

Z wody i mąki sporządzić zawiesinę, zagęścić nią sos, doprawić do smaku

Karkówka w sosie pieczeniowym
1



Zobacz również: