Jajecznica z dodatkami

Przepis dodany przez: Ania

Data opublikowania:


kategorie dania z jaj liczba porcji 2



Szybkie w wykonaniu i sycące śniadanie. Z podanych składników wyszła jedna duża dorosła porcja i jedna mała porcja dziecięca. Jeśli ktoś lubi można dodać więcej cebuli, albo pieczarek.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebula
  • garści pieczarek
  • 2 plastry szynki sopockiej
  • 1 parówka berlinka (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obraną i umytą cebulę kroimy w paski, umyte pieczarki kroimy w plasterki . Paprykę myjemy, wyrzucamy niepotrzebny środek i kroimy w kostkę. Szynkę i parówkę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy masło. Następnie wrzucamy cebulę, paprykę, pieczarki i mięso. Wszystko solimy. Co jakiś czas mieszamy, aby wszystkie składniki równomiernie się podsmażyły. Gdy cebula się zarumieni a papryka zmięknie, dodajemy jajka. Ponownie solimy i pieprzymy. Do tak przygotowanej jajecznicy można podać ciepłe tosty posmarowane masłem. 

Jajecznica z dodatkami
1



Zobacz również: