Babka wielkanocna

Przepis dodany przez: Ania

Data opublikowania:


kategorie ciasta



Jak Wielkanoc to i obowiązkowo babka wielkanocna. Moja babka jest w najprostszej do wykonania wersji i samo jej przygotowanie zajmuje niecałe 30 minut. Babka wyszła na tyle dobrze, że mój syn, który nie jest zwolennikiem ciast, zjadł od razu dwa kawałki.


Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder
  • śmietana
  • posypka czekoladowa
  • 80 g śmietana

Sposób przygotowania:

Formę wysmarowujemy 1 łyżką masła i obsypujemy bułką tartą. W rondlu roztapiamy pozostałe masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i miksujemy na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy do masy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładką, żółtą masę. Podczas smakowania drobinki cukru nie powinny być wyczuwalne. Dodajemy do stworzonej masy roztopione masło i ponownie miksujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Masę wlewamy do formy, a formę umieszczamy w piekarniku na 45 minut. To czy ciasto jest już gotowe, sprawdzamy długim patyczkiem. Jeśli po włożeniu i wyjęciu patyczka z ciasta będzie miał pozostałości ciasta, to znaczy, że babka nie jest jeszcze gotowa i trzeba z powrotem umieścić ją w piekarniku. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Bierzemy się za przygotowanie lukru. Do miski wsypujemy 15 łyżek cukru pudru, 1 łyżkę gorącej wody, sok z cytryny i 80 g śmietany. Wszystko mieszamy łyżką na jednolitą masę. Jeśli lukier jest za rzadki, możemy go zagęścić cukrem pudrem. Lukier wylewamy na babkę i posypujemy z wierzchu czekoladową posypką.

Babka wielkanocna
1



Zobacz również: