Miłosne afrodyzjaki

  

Artykuł opublikowany przez Przyprawiony, czytano 1900 razy


Już w starożytności wierzono, że afrodyzjaki mają zdolność zwiększania naszego popędu seksualnego, dzięki czemu nabieramy większą ochotę na miłosne igraszki. W końcu znane powiedzenie "przez żołądek do serca" powstało i jest używane nie bez przyczyny.

Pięknie nakryty stół, blask świec, nastrojowa muzyka oraz zapach i smak starannie przygotowanej potrawy zawierającej afrodyzjaki, może zapewnić nam niezapomniane, miłosne doznania.

Do najczęściej wymienianych i stosowanych na Świecie afrodyzjaków zaliczane są owoce morza, takie jak krewetki, małże, ostrygi czy homary. Nie można zapomnieć także o czekoladzie, truskawkach, awokado, orzechach włoskich, kawiorze czy serach.

Do grupy afrodyzjaków możemy zaliczyć także niektóre przyprawy takie jak imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, chrzan, wanilia czy rozgrzewające chili. Przyprawy są o tyle łatwiejsze w wykorzystaniu, że nie musimy stosować się do konkretnego przepisu, gdy chcemy ich użyć. Jeśli ktoś lubi eksperymentować i ma dobre wyczucie smaku, może na własną rękę wybrać przyprawy, które według niego będą pasować do konkretnego dania.

Do afrodyzjaków można również zaliczyć produkty o sugestywnych kształtach, przypominające wyglądem męskiego członka takie jak szparagi, banan, marchewka czy por i tworzyć z nich zarówno desery jak konkretne dania nadające się na każdą porę posiłku.

Nie możemy także zapomnieć o napojach takich jak kakao, czekolada, wino lub szampan, które często są nieodzownym elementem romantycznego wieczoru.

Poniżej kilka kulinarnych propozycji zawierających substancje o tych niezwykłych właściwościach:

Desery:

Zobacz propozycje przepisów: