Kuchnia egipska

  

Artykuł opublikowany przez Przyprawiony, czytano 1643 razy


W kuchni egipskiej obowiązują reguły wyznaczane przez islam. Koran wyznacza obowiązujące zakazy oraz podstawy tradycji i zwyczajów. Nie podaje się na stół wieprzowiny, a alkohol w wielu miastach jest niedostępny. W okresie święta Ramadan zakazy te są przestrzegane intensywniej niż na co dzień. Ważnymi elementami kuchni egipskiej jest groch, soczewica, fasola, chleb i baranina, często jada się również kurczaki i gołębie.

Egipcjanie najczęściej spożywają posiłki w gronie rodziny, przyjaciół lub kolegów i koleżanek z pracy. Popularne potrawy to kebab, ful (gotowana fasola), falafel (klopsiki ze zmielonej fasoli), które można jeść jako dodatek do głównego dania lub w chlebie pita, tahina (pasta sezamowa), baba ghanug (tanina z dodatkiem startych bakłażanów), hamam (faszerowany gołąb), molokhiyya (zupa z liści rośliny przypominającej szpinak).

Ful lub ful medames jest jednym z narodowych dań Egiptu. Jest to odmiana fasoli, która jest moczona przez noc, a następnie gotowana. Znanych jest kilka wersji tej potrawy, w jednej z popularniejszych fasola jest spryskiwana oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawiona solą, kminkiem i pieprzem, czasem podawana z dodatkiem gotowanych jaj, pokrojonej cebuli, pomidorów i papryki. Często można ją znaleźć w wersji pasty, którą je się z dodatkiem chleba pita.

Falafel inaczej tamamyja to klopsiki z suszonej białej fasoli doprawionej ziołami i smażonej w gorącej oliwie. Falafel podaje się jako dodatek do głównego dania lub jako przekąskę w rozdrobnionej postaci z chlebkiem pita.

Egipcjanie uwielbiają słodycze, a typowym przysmakiem popularnym w ich kraju jest baklawa. Jest to słodkie ciasto francuskie przekładane syropem z kwiatów pomarańczy z tłuczonymi pistacjami. Baklawę piecze się na dużych blachach, następnie kroi na małe romby i sprzedaje na wagę. Spośród innych deserów należy wymienić konfa (pieczona ubita piana z serem lub kremem), basbusa (kaszka manna nasączona miodem, posypana orzechami), Om Ali (pudding z dodatkiem orzechów, rodzynek, kokosa i mleka) oraz Roz Bi-laban (kremowy pudding ryżowy z migdałami i orzeszkami pistacjowymi).

Egipcjanie przy każdej okazji piją herbatę i kawę, napoje są mocne i mocno słodzone. Kawę doprawia się cynamonem i kardamonem, a do herbaty dodaje gałązkę zielonej mięty. Popularna jest również tzw. kawa po turecku, podawana w maleńkich filiżankach, do połowy wypełnionych fusami.

Popularnymi napojami są sahlab (gęsty napój z mleka z marantą, orzechami i cynamonem), kakadeh (czerwony napar z kwiatów malwy sudańskiej), ifra (napar ziołowy z cynamonem), yansun (napar ziołowy z anyżku) oraz helba (napar ziołowy z kozieradki). Z soków najbardziej rozpowszechnione to guafa (sok z guawy), manga (sok z mango), bortuaal (sok z pomarańczy), asab (sok z trzciny cukrowej) oraz limun (sok z cytryny).

W Egipcie nie ma zwyczaju picia alkoholu, ale w restauracjach i hotelach odwiedzanych przez turystów można go znaleźć. Popularne piwa to Stella Premium, Stella Export oraz Saqqara natomiast do win należy czerwone Omar Khayyam i białe Cru des Ptolemees.